Artikelbild

Nybyggnation med toppmoderna och miljövänliga lösningar

Sveavägen 44 var, när det stod färdigt 1942, det mest rationella kontorshuset i Sverige. Byggna­den var unik bland annat tack vare de flexibla kontorsavdelningarna med flyttbara mellanväg­gar och glasväggar.

Nybyggnationen har lett till att Sveavägen 44 nu är en levande mötesplats med innovativa kontorskoncept i kombination med butiker, hotell, bostäder och restauranger. Nobiskoncernen finns på plats med sitt hotell Miss Clara som erbjuder 92 rum i den äldre delen av kvarteret. Vägg i vägg finns den napoletanska lyxpizzerian Giro. Urban Deli har café, restaurang och saluhall i gatuplanet. I nedre butiksplan finns även hotellet With. Här finns även  Dustin som tillhandahåller IT-produkter och tjänster. I kontorsdelen är e-handelsföretaget Klarna grannar med RaySearch Laboratories, SAP, Swedish Match och Fora. Hyresgästerna har en hög grad av flexibilitet gällande kontorsstorlekar och användning. Bostadshuset i korsningen Luntmakargatan/Adof Fredriks kyrkogata heter The Corner House och innehåller 52 lägenheter.

Snabba fakta om Sveavägen 44:
30 000 kvm kontor
7 000 kvm butiker
4 200 kvm hotell
4 500 kvm bostäder

Energianvändningen på nya Sveavägen 44, jämfört med kontorshuset som fanns där innan, kommer att minskas med över 70 procent, till 35 kWh/m2. Det innebär ett minskat koldioxidutsläpp på ca 1 000 ton/år vilket motsvarar 900 dagliga tvåmilsresor med bil, dvs. 900 personer som pendlar till och från arbetet. Dagligen.